Share this post

Pojam sigurnosti i pokušaj definiranja sigurnosti zaokuplja pažnju brojnih istraživača, znanstvenika, analitičara, političara, praktičara i značajnog broja građana. Izazov je što ne postoji općeprihvaćena definicija sigurnosti jer je pogled na sigurnost uvjetovan mjestom i kontekstom prostora, promjenama koje se dešavaju i uključenim akterima.

Razmatranje sigurnosti uvelike je uvjetovano geografskim i fizičkim obilježjima na koje pojedinci nemaju značajniju mogućnost utjecaja. Rođenje, državljanstvo i imovinski status definiraju većinu ljudi, što bitno utječe na njihovo shvaćanje sigurnosti. Fascinantno je kako unutar nekoliko stotina kilometara zračne linije kontekst prostora, vremena, događanja i promjena uvjetuje bitno različite poglede na to što je sigurnost, kako se ona ostvaruje i kako se definira.

Iz perspektive pojedinca, poslovnog subjekta, nevladine ili državne organizacije, pozicija, mjesto na kojemu se nalazite, određuje vaš pogled, percepciju i potrebu za sigurnošću. Pogled iz Zagreba je bitno drugačiji nego iz Beča, Budimpešte ili Sarajeva. Još veće razlike su na Kavkazu ili Bliskom istoku, gdje mjesto rođenja, pripadnost određenom etničkom korpusu i religijski pogledi bitno pridonose shvaćanju i potrebi za sigurnošću, shodno tome i definiranju.

O ovim temama ali i mnogim drugim moći ćete uskoro čitati na u knjizi Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću. Knjiga je tiskana, trenutno dogovaramo mjesto i vrijeme promocije o kojima ćemo vas pravovremeno obavijesti.