Share this post

Robert Mikac
Robert Mikac, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske

Članovi Instituta za sigurnosne politike, Filip Dragović i Robert Mikac bili su nazočni na otvaranju 12. znanstveno-stručne konferencije „Dani kriznog upravljanja – DKU“ koja se ove godine održavala u Šibeniku od 27. do 29. svibnja 2019. godine.

Filip Dragović je održao pozvano predavanje na otvaranju konferencije pod nazivom „Schengen i europska policijska suradnja“, dok je Robert Mikac u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović otvorio konferenciju.

Konferencija je okupila značajan broj stručnjaka koji u profesionalnom i znanstveno-stručnom dijelu rade u području upravljanja rizicima, krizama i katastrofama, kao i velik broj studenata iz Hrvatske i drugih država.

Krize i katastrofe predstavljaju dio suvremenog svijeta, njihov broj raste, kao što se i povećava njihova interdisciplinarnost i posljedice. Uobičajeno su krize rezultat neuspješnog upravljanja rizicima, imaju svoje kratkoročne i dugoročne posljedice, ali isto tako ako postoje uspostavljeni sustavi i procedure, ako su angažirani stručnjaci i osigurana njihova međusobna suradnja, nije nužno da se svaka izvanredna situacija pretvori u krizu, potonja pak u katastrofu.

Filip Dragović
Filip Dragović

Upravo u tom segmentu značajna je vrijednost konferencija poput Dana kriznog upravljanja gdje svi sudionici imaju priliku razmijeniti dosadašnja iskustva, uvidjeti kvalitetnu praksu drugih aktera te pokušati pronaći uvijek bolje načine postupanja u vlastitim sredinama.