Share this post

Protupobunjeničke operacije predstavljaju središnji koncept svih međunarodnih intervencija vođenih u 21. stoljeću, poput onih u Afganistanu, Iraku, Libiji i Siriji. Premda je u svakoj od navedenih operacija sudjelovao veliki broj međunarodnih i domaćih snaga, uloženi su veliki napori i izgubljeni brojni životi, ove intervencije nisu polučile očekivane rezultate.

Zašto je tome tako? Koji su objektivni, a koji subjektivni faktori uspješnosti provedbe određene protupobunjeničke operacije? Što protupobunjeničke snage ne znaju, ne razumiju i/ili rade krivo? Ova i slična pitanja predstavljaju podlogu istraživanja i interes autora docenta Roberta Mikca s Fakulteta političkih znanosti i pukovnika Hrvoja Luketića iz Hrvatske vojske.

Oba autora su dio svojih karijera proveli u NATO misiji u Afganistanu, stekli vrijedna iskustva i znanja koja su objedinili u ovoj knjizi o osnovama protupobunjeničkih operacija sa studijom slučaja Afganistan. Knjiga „Osnove protupobunjeničkih operacija: studija slučaja Afganistan“ je namijenjena svima koje zanimaju interdisciplinarni aspekti suvremenih međunarodnih operacija, planiranje i provedba misija, suradnja i koordinacija različitih aktera i linija djelovanja.

Značajan doprinos kvaliteti knjige dali su profesor Ozren Žunec, urednik knjige, profesori Norman Cigar, Dario Matika, Denis Čaleta i Slavko Barić kao recenzenti, te Damir Krstičević, autor predgovora. Knjiga je izdana unutar biblioteke Polemos nakladnika Jesenski i Turk.

Mjesto i vrijeme promocije odredit će se naknadno uz pravovremenu obavijest o održavanju.