Share this post

Tijekom rujna 2019. godine objavljena je knjiga grupe autora o konceptu kritičnih infrastruktura. Kritične infrastrukture kao sustavi, mreže i objekti od nacionalne važnosti predstavlja imperativ u razmatranju sigurnosti svake zemlje. Suvremeni svijet je postao izrazito ovisan o određenim sektorima kritične infrastrukture, poput energetskog sektora, komunikacija, prometnica i transportnih sustava, financija, Interneta, javnih usluga i servisa stoga njihova ugroza dovodi u pitanje normalan tijek života i sigurnost građana, ali i općenito funkcioniranje države.

Knjiga je cjeloviti prikaz što je koncept kritične infrastrukture i kako ju razmatraju ne samo najrazvijenije zemlje svijeta poput SAD-a (otkud je koncept potekao), već i organizacije poput Europske unije i NATO saveza, sve do država koje tek razvijaju vlastite sustave Hrvatske i Sjeverne Makedonije. U knjizi su prikazana načela, ključni procesi i dionici jačanja otpornosti i zaštite kritične infrastrukture.

Koautori ovog izdanja su Marina Mitrevske i Toni Mileski iz Sjeverne Makedonije, Richard Larkin i Matthew Vatter iz SAD-a i Robert Mikac iz Hrvatske.

Knjiga je objavljena na makedonskom i engleskom jeziku od strane Ureda Friedrich Ebert zaklade Skopje.

Knjigu možete preuzeti ovdje.