Share this post

Od 8. do 10. prosinca 2020. godine održana je online radionica o izazovima cyber sigurnosti u zaštiti kritičnih infrastruktura pod nazivom Critical Infrastructure Protection – Pilot Module 1 – Emerging Technologies Transforming CIP.

Radionicu su zajednički organizirali Europsko učilište za sigurnost i obranu (European Security and Defence College – ESDC) koje djeluje unutar Europske službe za vanjsko djelovanje (European External Action Service) i Nacionalni institut za istraživanje i razvoj u informatici ICI Bukurešt iz Rumunjske. Potporu u provedbi je pružio Zajednički istraživački centar Europske komisije.

Cilj tečaja je bio pružiti polaznicima napredna znanja u okviru zaštite kritične infrastrukture, predstaviti sustavni pristup tematici, upoznati ih s konceptima rizika, ranjivosti i prijetnji kojima su nacionalne vlade, Europska komisija i operateri kritične infrastrukture svakodnevno izloženi.

Polaznici radionice su bili predstavnici srednjeg i višeg menadžmenta različitih institucija te operateri infrastrukture (privatni i državni) koji rade na poslovima vezanim uz formuliranje i provedbu sigurnosnih politika i strategija kao i mehanizama za zaštitu kritične infrastrukture.

Na predmetnoj radionici doc. Robert Mikac održao je izlaganje na temu Zaštita kritične infrastrukture na prostoru jugoistočne Europe.

Predmetnu prezentaciju možete preuzeti ovdje: Pilot-Course-on-Critical-Infrastructure-Protection_Robert-Mikac.pdf (132 downloads)