Share this post

Potres magnitude 6,3 prema Richteru koji je pogodio područje Albanije 26. studenog 2019. godine za sobom je ostavio razarajući učinak s 51 smrtno stradalom osobom, više od 900 ozlijeđenih, a direktno je uticao na gotovo 50.000 ljudi. Čak 17.000 ljudi je izgubilo svoj dom, a potres je osim toga izazvao i velike štete u infrastrukturi konkretno u 11 albanskih općina među kojima i u dvije najveće, Tirani i Draču.

Početkom prosinca 2019. godine, Vlada Republike Albanije u nemogućnosti da se sama nosi s vanrednom situacijom ovih razmjera zatražila je pomoć Europske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda u provođenju Procjene šteta nakon katastrofe prema globalno prihvaćenoj i priznatoj PDNA (Post-disaster Needs Assessment) metodologiji. Osim procjene štete, glavni cilj PDNA procesa bio je pomoći Vladi Republike Albanije u definiranju strategije oporavka te uporabi koncepta ponovne izgradnje na bolje (BBB – Build Back Better) kako bi se u budućnosti smanjili potencijalni učinci neke nove katastrofe odnosno izgradilo otpornije i sigurnije albansko društvo.

U cjelokupnom PDNA procesu učestvovalo je više od 100 nacionalnih i međunarodnih stručnjaka podijeljenih u 9 sektora i 10 pod-sektora obavljajući različite poslove od koordinacije, prikupljanja podataka, numeričke analize te izrade narativnih dijelova izvještaja. Uz Vladu Republike Albanije, predstavnike relevantnih ministarstava u procesu su sudjelovali i predstavnici Europske unije, Svjetske banke, a isto tako i različitih UN-ovih agencija i to UNDP, UNESCO, UNICEF, WHO, FAO i UNW. Koordinaciju upravo svih ovih potonjih na terenu je puna dva mjeseca obavljao g. Krunoslav Katić inače član Instituta za sigurnosne politike. Osim cjelokupne koordinacije svih UN-ovih agencija, g. Katić je u procesu bio dio PDNA sekretarijata kao glavnog tijela za odlučivanje te osim koordinacije u sektorima obrazovanja, zdravstva i poljoprivrede dodatno i vodio cjelokupan proces izrade analize i izvještaja u poslovnom sektoru odnosno bio dio tima u sektorima infrastrukture, kulturne baštine te civilne zaštite i smanjenja rizika od katastrofa.

Ukupni nalazi PDNA metodologije zabilježili su štete na 321 objektu iz sektora obrazovanja, 36 zdravstvenih institucija, 11.490 potpuno uništenih kuća te dodatnih 83.745 kuća s manjim oštećenjima, 714 objekata poslovnog sektora, 53 spomenika kulture te 57 zgrada Ministarstva obrane. Ukupne štete i gubici procijenjeni su na 985 milijuna eura dok su potrebe oporavka procijenjene na 1,076 milijardi eura.

Nastavno na štete procijenjene PDNA metodologijom, 17. veljače 2020 godine u Briselu je održana donatorska konferencija kojom su se prilikom države učesnice konferencije ili putem gotovinskih uplata ili putem planiranog provođenja projekata ili kroz različite zajmove obvezale pomoći Albaniji u iznosu od 1,15 milijardi eura. Završetkom donatorske konferencije g. Katić nastavlja svoj posao u Albaniji posebno vezano za početak procesa oporavka odnosno pružanja stručne pomoći u uspostavljanju financijskog mehanizma korištenja donatorskih sredstava, a sve u cilju transparentne i namjenske potrošnje koja će smanjiti buduće rizike od katastrofa u Albaniji.