Share this post

U Novinarskom domu danas je predstavljena knjiga Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću, skupine autora, znanstvenika i praktičara na polju sigurnosti.

Među njima su Ivan Pokaz, Filip Dragović, Dragutin Repinc, Mišo Mudrić, Robert Mikac, Krešimir Mamić i Mihael Šprajc koji su svaki sa svoje pozicije pridonijeli tematikama koje se obrađuju u knjizi.

U Hrvatskoj se sve više raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti jer budućnost donosi nove izazove na koje ćemo se morati pripremiti. Sigurnost je danas prioritet mnogih više nego ikada pred naletom različitih prijetnji, ne samo onih vidljivih poput terorističkih napada, klimatskih promjena i migracija, već i onih nevidljivih poput sve češćih kibernetičkih prijetnji koje se očituju u obliku lažnih vijesti ili svakodnevnih aktivnosti u digitalnom prostoru poput običnog kartičnog plaćanja ili prijave na neke web stranice.

To je doba u kojem su se velike organizacije poput Ujedinjenih naroda i Europske unije našle pod pritiskom. To je također doba u kojem druge velike sile poput Kine i Rusije isprobavaju nove načine napada.

Iz tih aspekata knjiga je važna jer predstavlja najrelevantniji rad s recentnim izvorima, te je ujedno i prva studija koja se bavi pitanjima nacionalne sigurnosti u 21. stoljeću u Hrvatskoj, ali i u jugoistočnoj Europi.

Svako poglavlje predstavlja zasebne jedinice koje obrađuju teme: domovinske sigurnosti, integriranog upravljanja državnom granicom, razvojem i održavanjem aktivne obrane, energetskom sigurnošću, sustavom civilne zaštite, suprotstavljanjem terorizmu i suzbijanja širenja ilegalnog naoružanja.

Cijela ideja je da se pitanje sigurnosti pomakne samo od vojnog i policijskog dijela, jer za sigurnost mora biti odgovorno cijelo društvo pa čak i pojedinac osobno” – rekao je Filip Dragović, međunarodni ekspert na području poslova unutarnje sigurnosti i jedan od autora.

predstavljena knjiga Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u 21. stoljeću
Damjan Tadić/CROPIX

Dragutin Repinc, umirovljeni general-pukovnik i poseban savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane za pitanja iz područja nacionalne i domovinske sigurnosti izjavio je da iz “svih povijesnih elemenata” Hrvatska može biti “ponosna na ono što je do sada postigla i u kojem smjeru se kreće po pitanju sigurnosti”, ali da će u budućnosti postojati sve veći problemi pronaći kvalificirane osobe u sustavu domovinske sigurnosti jer će nove prijetnje tražiti stalno obrazovanje i razvijanje vještina.

Gledajući na nove prijetnjama, Mišo Mudrić, docent Katedre za pomorsko i općeprometno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, autor poglavlja o energetskoj sigurnosti , ističe da je bitna u stvaranju nacionalne strategije budući da je Hrvatska “izrazito ovisna o uvozu svojih energenata”, a u budućnosti će se sve više inzistirati na planu opskrbe koji će “morati uzeti u obzir potrebe svih regionalnih sustava”.

Prof.dr. Vlatko Cvrtila, jedan od recenzenata knjige, istaknuo je potrebu za većim istraživanjima na području sigurnosti koja uključuju ne samo akademsku zajednicu već i praktičare. Osim toga, ukazao je na problem suradnje istraživača i donositelja politike.

Ogromno znanje je prikupljeno kroz iskustvo i istraživačke procese. Ako usporedimo Hrvatsku s drugim državama u susjedstvu jako smo fragmentirani po pitanju istraživačkih kapaciteta jer u području sigurnosti kod nas se malo konzultira akademska zajednicu kada se formuliraju sigurnosne strategije. Prilikom analize politika i njihovog kreiranja istraživači bi trebali biti prisutniji“, rekao je Cvrtilo.

Zato ova knjiga predstavlja i dio napora koji će diskurs sigurnosne obrane proširiti na veći dio ne samo akademske zajednice, već i među političkim krugovima i u javnosti.

Glavni pokretač ideje i glavni urednik Robert Mikac, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i predavač na Vojnim studijama Sveučilišta u Zagrebu (Vojno vođenje i upravljanje),najavio je nastavak knjige.

Knjigu vidimo kao serijal. Želimo nastaviti s ovom temom i pisati knjige o nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, imati strane autore i vidjeti kako nas drugi vide izvana. Želimo imati mogućnost da se o ovoj temi raspravlja“, rekao je Mikac te je pozvao sve ne koji su upoznati s temom sigurnosti pridruže pisanju jer se sigurnost shvaća drugačije iz svačijeg kutka gledanja.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Izvor: euractiv.jutarnji.hr