Share this post

Iz tiska je uprava izašla knjiga Svila, zmajevi i papir koju je napisao hrvatsko – kineski znanstvenički duo Zvonimir Stopić sa Sveučilišta Capital Normal u Pekingu i Goran Đurđević s Pekinškog sveučilišta za strane studije. Urednik izdanja je Ante Birin, recenzenti Goran Bilogrivić i Peng Yuchao, korektor kineskih znakova je Chen Yarong. a izdavač Alfa iz Zagreba. Najveći broj fotografija ustupio je Povijesni muzej Sveučilišta Capital Normal u Pekingu, a slikovni materijal omogućio je Ning Qiang čije slike krase naslovnicu. Knjiga je otisnuta uz pomoć sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja. Veliku pomoć za izradu knjige pružili su profesori Sveučilišta Capital Normal u Pekingu.

U knjizi Svila, zmajevi i papir, koju dodatno objašnjava podnaslov Kineska civilizacija, kultura, povijest i arheologija, analizirana je i opisana prošlost Kine od pojave prvog čovjeka i paleolitika do kraja carske Kine u 20. stoljeću. Kineska je civilizacija u svojem dugom trajanju omogućila brojne izume kojima se danas koristimo u svakodnevnom životu kao što su papir, svila, papirnati novac, barut, čaj, kompas i brojne druge stvari. Hrvatski jezik poznaje riječi kao što su čaj, ping-pong, tajfun koje potječu iz kineskog jezika.

Sama je knjiga sastavljena od tri veće cjeline: Pregled povijesti Kine u kojem je donesen kronološki okvir za kinesku prošlost počevši od prvih paleolitičkih ljudi pa do kraja carske Kine i kraha posljednje dinastije Qing, zatim Kineska arheologija: od početaka do izazova 21. stoljeća te nudi osnovne informacije o početcima kineskih interesa za prošlost, znanstvenog bavljenja arheologijom i poviješću, prvim nalazima i utemeljenjem prvih znanstvenih institucija te Kinesko-europski kontakti i dodiri gdje su opisani najvažniji kontakti Kine i zapada uključujući Putove svile, Marka Pola i razmjenu ideja, predmeta i osoba.

Publikacija završava kronološkim tablicama dinastija i vladara, pojmovnikom, kazalom geografskih pojmova i osobnih imena te vrlo opsežnom bibliografijom povijesnih vrela, knjiga i članaka na engleskom, kineskom i hrvatskom jeziku.

Knjiga je istodobno namijenjena učenicama (srednjoškolkama), studenticama, istraživačicama, profesoricama kao i svim njihovim muškim ekvivalentima te cjelokupnoj javnosti.