Share this post

Hrvatska udruga za međunarodne studije – HUMS u suradnji s Libertas međunarodnim sveučilištem, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i ove je godine 3. prosinca 2020., organizirala konferenciju Zagreb Forum V. U fokusu ovogodišnje konferencije održane pod nazivom – Izazovi euroatlantizma u okolnostima pandemije – našli su se sigurnosni kao i drugi izazov is kojima je suočena Hrvatska, ali i zemlje Zapadnog Balkana koje nastoje jačati veze s Europskom unijom i NATO-om. Sve to u kontekstu pandemije COVID-19 koja se nametnula kao globalni izazov bez presedana koji pored ekonomske krize proizvodi snažne političke i sigurnosne turbulencije unutar nacionalnih država, Europske unije, ali i globalno. Pod utjecajem pandemije, međunarodni su odnosi obilježeni novom dimenzijom nepovjerenja i natjecanja velikih sila, stoga COVID-19 testira sve elemente zapadnog liderstva – globalnu ekonomiju, time i globalizaciju, krizni menadžment vlada, kao i međunarodnih organizacija, osobito euroatlantizam, odnosno savezničke odnose unutar Europske unije, te NATO pakta.

Na konferenciji su sudjelovali ugledni govornici iz Europske unije i susjednih zemalja, vrhunski međunarodni stručnjaci u području međunarodnih odnosa i diplomacije, kao i vrhunski stručnjaci iz navedenoga područja iz zemalja Jugoistočne Europe.Konferencijom su moderirale doc.dr.sc. Jadranka Polović, predsjednica i dr. sc. Jadranka Dujić Frlan potpredsjednica Hrvatske udruge za međunarodne studije.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena obilježavanju godišnjice smrti profesora Radovana Vukadinovića, utemeljitelja znanstvene discipline međunarodnih odnosa u Hrvatskoj, ali i na području šire regije, ujedno i osnivača HUMS-a. Profesor Vukadinović zadužio je hrvatsku znanost o međunarodnim odnosima, kao i domaću historiografiju hladnoratovskog vremena. Akademski rad samo je jedan aspekt njegovog velikog društvenog doprinosa. Bio je isto tako angažiran u sektoru civilnog društva, te je zajedno sa suprugom prof.dr.sc. Lidijom Čehulić Vukadinović, pokrenuo osnivanje Hrvatske udruge za međunarodne studije i Atlantskog vijeća Hrvatske, s osnovnim ciljem informiranja i educiranja javnosti i promicanja vrijednosti NATO-a i tako znatno pridonio hrvatskom putu k članstvu u toj organizaciji. Veliku ljubav gajio je prema umjetnosti i kulturi, posebno prema filatelizmu, pa je tako bio dugogodišnji član Hrvatskog filatelističkog saveza. Na ovom području dao je značajna ostvarenja, te objavio i nekoliko knjiga.

Konferenciju je otvorio prof.dr.sc. Duško Pavlović, rektor Libertas Međunarodnog Sveučilišta koji je u svom uvodnom govoru pozdravio sudionike i organizatore konferencije u ime Sveučilišta Libertas na kojem su organizirane i dvije prethodne konferencije – Zagreb Forum.

U ime Gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, skupu se obratila prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina koja je naglasila da Grad Zagreb visoko cijeni napore organizatora koji usprkos složenim okolnostima imaju snage organizirati raspravu o nizu aktualnih tema iz područja međunarodnih odnosa, osobito brojnim rizicima kojima su izložene euroatlantske institucije u okolnostima pandemije.

Preuzmi brošuru.

Preuzmi Zaključak foruma.

Na Zagreb Forumu V sudjelovao je Robert Mikac koji je održao izlaganje vezano uz izazove sigurnosti u kibernetičkom prostoru.

Preuzeto s portala Hrvatske udruge za međunarodne studije.